13 október 2022

Čaje Erbamea

Čaje Erbamea

Rastlina, z ktorej pochádza čaj, je čajovník čínsky teda Camellia sinensis (L.) Kuntze. Patrí do čeľade rastlín čajovníkovitých (Theaceae), pravdepodobne pôvodom zo severnej Indie a Číny.

V minulosti sa nesprávne predpokladalo, že existujú viaceré druhy tejto rastliny. Aj samotný botanik Carl Nilsson Linnaeus, otec binárnej klasifikácie rastlín, sa mýlil, keď uvažoval o existencii dvoch čajovníkových rastlín, jednej na prípravu zeleného a druhej na prípravu čierneho čaju. 

Od päťdesiatych rokov sa učenci zjednotili a uznali existenciu jedného druhu rastliny na prípravu čaju, Camelliu sinensis. V prírode sa vyskytuje v dvoch poddruhoch: assamica (asamský čaj) a sinensis (čínsky čaj).

Takže nesmierne bohatá typológia čajov, ktoré zaplavujú trh, sa opiera o listy toho istého botanického druhu. Rozdielne sú techniky pestovania a úpravy. 

Čajovník je vždyzelený ker, ktorý dosahuje výšku 4 až 5 metrov pri poddruhu sinensis a 8 až 11 metrov pri poddruhu assamica. Na plantážach sa však pre zjednodušenie zberu a dopestovanie hrubších a krehkejších listov čajovníka udržiava ich výška približne 1,2 metra. Pestuje sa tak v teplých a vlhkých oblastiach a rastie do výšky približne 2 metrov. 

Podľa krajín proveniencie sa nachádza od nadmorskej výšky 2500 metrov. Čaje z vyšších nadmorských výšok sú všeobecne pokladané za cennejšie, lebo lístočky, ktoré rastú pomalšie, vytvárajú lepšiu chuť a arómu. V oblastiach s príjemnou klímou sa vykonáva až 20 zberov ročne, ale v chladnejších krajoch maximálne 3 alebo 4. Čaje zberané v rozličných ročných obdobiach môžu byť veľmi odlišné, čo sa týka chute a arómy.

Po zbere sú lístky ihneď podrobené celej sérii opracovaní, z ktorých vyplýva, aký typ čaju sa nakoniec získa.

Pri čiernych čajoch sa lístky nechajú najskôr zvädnúť pomocou ventilácie teplým (približne 30ºC) vzduchom, potom sa tlačia mechanickými valcami, ktoré ich nezlomia, ale narušia žilkovanie. Začne sa proces fermentácie, počas ktorého sa tvoria zložky, ktoré udeľujú čaju chuť a vôňu. Po 30 až 60 minútach sa fermentácia preruší a nasleduje sušenie prúdom teplého vzduchu pri 80-100ºC. Dodá listom tmavú farbu, typickú pre čierne čaje.   

Pre získanie zeleného čaju sa čerstvo nazbierané listy upravujú parou alebo sa krátko pražia v kovových nádobách. Tým sa ničia ich enzýmy a predchádza sa fermentácii. Táto operácia umožní listom zachovať nezmenenú väčšinu zložiek prítomných v čerstvých listoch. Listy sa potom zvinú rôznymi metódami podľa druhu čaju a nechajú sa vysušiť. Na trhu sa nachádza aj množstvo semi-fermentovaných čajov (oolong alebo wulong), ktoré sú pripravené podobným spôsobom ako čierne čaje, ale čas fermentácie je skrátený. Takto sa získa široká ponuka čajov, ktorých vôňa a obsah účinných zložiek sú podobné zeleným čajom, ak bol dodržaný krátky čas fermentácie, alebo čiernym čajom, ak proces trval dlhšie. 

Ďalej existujú aromatizované čaje, pripravené z čiernych, zelených čajov alebo z čaju oolong, ku ktorým sú pridané lupene kvetov, kúsky ovocia, koreniny a éterické oleje. Niektoré z nich sa používali už v starovekej Číne. Podľa striktných receptúr sa k čajovým listom pridávali lupene ruží, jazmínové kvety alebo bergamotový éterický olej.

Príprava čaju

Zohrejte v nádobe množstvo vody, najlepšie málo vápenatej alebo s menším obsahom minerálov, potrebnej podľa počtu šálok, ktoré chcete pripraviť. Jedna šálka kávy obsahuje približne 150ml vody. Použite čajovú lyžičku čaju na šálku vody, ak sú listy väčšie, plnšiu, ak viac sekané, menej plnú. 

Pri čiernych čajoch sa uvedie voda do varu a ihneď sa vypne plameň. Teplota vody na prípravu nálevu musí byť približne 95-100ºC.

Pri zelenom, alebo bielom čaji by nemala voda prejsť varom. Teplota na prípravu takýchto nálevov je všeobecne okolo 80ºC.

Nádobu, v ktorej pripravujete čaj, prikryte, aby sa zabránilo úniku aromatických prchavých zložiek. Ak pripravujete biely čaj, nechajte nádobu otvorenú, aby sa klíčky, obzvlášť tie citlivé, neuvarili.  

Čaje Erbamea

Čaj je po vode najrozšírenejší nápoj na svete. Spoločnosť Erbamea ponúka 22 rozličných druhov podľa miesta, spôsobu pestovania, metódy zberu a prípravy. Objaví sa široká ponuka čajov, ktoré ulahodia každej túžbe a dajú sa vybrať pre daný moment. Čaje Erbamea môžete kúpiť sypané v predajniach L'Erbolario, v lekárňach, bylinkárňach a podobne zameraných predajniach.

Z ponuky čajov ERBAMEA: zelený čaj Gunpowder, organický zelený čaj Gunpowder, zelený čaj Bancha, organický zelený čaj Bancha, čaj Hojicha (pražený zelený čaj Bancha), organický čaj Hojicha (pražený zelený čaj Bancha), zelený čaj Kukicha, organický zelený čaj Sencha, čaj Oolong (Wulong), čierny čaj Ceylon Orange Pekoe, čierny čaj Darjeeling, organický čierny čaj Darjeeling (z vysokých hôr), biely čaj Pai Mu Tan, organický biely čaj Pai Mu Tan, čierny čaj s jazmínom, čierny čaj Earl Grey, organický čierny čaj Earl Grey, čierny čaj Assam s koreninami, čaj Oolong s ovocím.

ZELENÉ ČAJE

Zelený čaj Gunpowder

Zelené čaje sa nazývajú tiež “nefermentovanými čajmi”. Sú to najčastejšie pité čaje na svete a predstavujú základ pre mentolový čaj, ktorý sa pije v Maroku.

Ich farba v šálke je žlto-zelená, ich vôňa a chuť bylinková. Gunpowder je najznámejší čínsky zelený čaj. Jeho hlavná charakteristika je gulôčková forma, ktorá sa dáva listom v procese prípravy a pripomína pušný prach (po anglicky gunpowder). Každá gulička sa počas prípravy nálevu rozvinie a “vypukne” do listu. Vysušené listy neprechádzajú procesom fermentácie typickej pre čierny čaj, takže väčšina prítomných zložiek v listoch zostáva nezmenená, obzvlášť polyfenoly, látky, ktoré podporujú uchovanie pocitu zdravia.

Na trhu sa nachádzajú rôzne kvality čaju gunpowder. Na hodnotenie ich akosti sa prevzalo nasledujúce pravidlo: čím menšie a guľatejšie sú zrnká, teda čím menšie sú lístočky, z ktorých sa čaj získava, tým vyššia je kvalita čaju. Pripravuje sa s teplou vodou, približne 80 až 90ºC a nechá sa v náleve približne 3-4 minúty.  

Zelený čaj Gunpowder “Nebeský chrám”

Ide o najvyššiu kvalitu čaju gunpowder. Skladá sa z listov, zvinutých do guličiek veľmi malých rozmerov, z lístkov na vrcholkoch. Čaj v šálke býva svetlej žlto-zelenej farby a v pozadí má ľahkú ovocnú príchuť. Pripravuje sa s teplou vodou, približne 80 až 90ºC, a nechá sa v náleve 3-4 minúty.  

Zelený čaj Bancha

Je zelený čaj rozšírený v Japonsku, kde je používaný obzvlášť deťmi a staršími ľuďmi, pretože obsahuje málo teínu (kofeínu). Pripravuje sa z veľkých vyrastených listov, zbieraných počas stredu leta zo spodnej časti vetvičiek. Odobraté krehké mladé vrcholkové lístočky sa používajú na prípravu ďalších hodnotnejších čajov ako napríklad Sencha. Názov Bancha v skutočnosti znamená neskorý zber. Najlepšia kvalita čaju Bancha má plochý tvar podobný vŕbovým listom. Používa sa v makrobiotickej strave ako doplnok k jedlám alebo po jedlách. Má charakteristickú sviežu bylinnú chuť. Pripravuje sa s teplou vodou, približne 80 až 90ºC, a nechá sa v náleve zhruba 3-4 minúty.  

Čaj Hojicha (pražený zelený čaj Bancha)

Pražené listy čaju Bancha nadobudnú charakteristickú orieškovú farbu a preberú meno Hojicha. Z nich sa dá pripraviť nálev bledo-hnedej farby, ideálny k jedlám alebo na pitie po jedle. Používa sa v makrobiotickej potrave. Má nízky obsah teínu (kofeínu) a jemnú chuť s ľahkým orieškovým nádychom. Pripravuje sa s teplou vodou, približne 80 až 90ºC, a nechá sa v náleve asi 2-3 minúty.  

Zelený čaj Kukicha

Tento čaj sa od ostatných odlišuje svojim nevšedným vzhľadom. Skutočne sa predstavuje ako kombinácia maličkých vetvičiek a niekoľkých listov. Získava sa obrezávaním, následným sušením a ľahkým pražením trojročných vetvičiek. Je takmer bez kofeínu a je teda vhodný pre všetkých a počas celého dňa. Je často užívaný konzumentmi makrobiotickej stravy a pije sa aj počas jedál. Má ľahkú sladkú chuť, podobnú čisto bylinkovej zmesi zeleného čaju a sladkej príchute gaštanov. Pripravuje sa pridaním lyžičky zmesi do šálky s vodou zohriatou na približne 80 až 90ºC, a nechá sa v náleve 3-4 minúty. Môže sa pripraviť aj vo forme odvaru, ak sa vyžaduje intenzívnejšia chuť a necháva sa teda variť 8-10 minút. Tie isté vetvičky sa môžu použiť na nálev druhýkrát, pripraví sa tak ľahší čaj.   

Zelený čaj Sencha

Je najkonzumovanejší čaj v Japonsku. V skutočnosti predstavuje 80% národnej produkcie, aj napriek tomu, že obdobie zberu je obzvlášť krátke, od neskorej jari po začiatok leta. A platí, že čím sú krehkejšie a tmavšie lístky, tým je vyššia kvalita tohto typu čaju. Ako všetky zelené čaje, "varí" sa na pare na krátky čas, aby sa zabránilo fermentácii. Po vyschnutí sa lístky zvinú do formy borovicového ihličia a šíria sviežu vôňu chlorofylu, ktorý v náleve vytvára čerstvú bylinkovú chuť. Farba nálevu v šálke je žltá, s ľahkým nádychom do svetlo-zelenej. Pripravuje sa s teplou vodou, približne 80 až 90ºC, a nechá sa v náleve asi 2-3 minúty. 

SEMIFERMENTOVANÉ ČAJE 

Čaj Oolong (Wulong)

Tento semifermentovaný čaj sa vyrába sa v Číne a na Taiwane. Čerstvo nazbierané lístky sa nechajú zvädnúť na slnku, potom pretriasať v bambusových košoch, až kým nevyschnú a nezožltnú. Okraje listov nadobudnú červenkastú farbu po účinku vzdušného kyslíka. Tento proces fermentácie môže trvať od polhodiny až po niekoľko hodín. Na trhu je dlho fermentovaný čaj Oolong (tmavší), napríklad produkovaný na Taiwane, ktorý je organologicky podobný s čiernym čajom a inými krátko fermentovanými čajmi, ako Pouchong, ktoré sú podobné zeleným čajom po chuťovej stránke a aj čo sa týka účinných látok. Pripravuje sa s teplou vodou, približne 80 až 90ºC, a nechá sa v náleve 3-4 minúty.  

ČIERNE ČAJE

Čierny čaj Ceylon Orange Pekoe

Tento cenný čaj, získaný sušením a následnou fermentáciou je typický pre Srí Lanku (Ceylon). V šálke má hnedo-červenkastú farbu, zaobalenú, silne aromatickú chuť. Pekoe je názov používaný v klasifikácii lístkových čiernych čajov. Aby bol klasifikovaný ako "Pekoe", musí byť čaj získaný z posledných dvoch lístkov z vrcholkov rastliny. Naopak, mohlo by sa predpokladať, že termín "Orange" sa vzťahuje na chuť čaju. Nie je ale aromatizovaný pomarančom, je to hold holandskej kráľovskej rodine Orange-Nassau, ktorá si ho svojho času vybrala a cenila a priniesla do Európy. Tým sa podčiarkuje výnimočná kvalita tohto čaju, konzumovaného kráľmi. Pripravuje sa s teplou vodou, približne 95 až 100ºC, necháva sa v náleve 3-4 minúty.  

Čierny čaj Darjeeling FTGFOP1

Čierny čaj optimálnej kvality je pestovaný na najlepších plantážach indického regiónu Darjeeling (krajina búrok), nachádzajúcej sa na úpätiach Himalájí (vo výške od 1000 do 2400 metrov nad morom). Je tradične považovaný za najcennejší z čiernych čajov, obzvlášť vo Veľkej Británii a v krajinách, ktoré sú súčasťou bývalého britského kráľovstva. Tam získal pomenovanie "Champagne" medzi čajmi. Najlepšie nálevy vytvárajú čaj tmavej, červeno-hnedej farby, s kvetnatou príchuťou. Taníny sú zodpovedné za mierne adstringentnú, sťahujúcu chuť s machovitým podtónom, ktorú odborníci prirovnávajú k muškátovému hroznu. Tá sa ale veľmi líši v závislosti od ročníka, plantáže a od mesiaca zberu. Trh ponúka rôzne kvality čaju Darjeeling. Označenie FTGFOP1 znamená: Finest Tippy Golden Flower Orange Pekoe 1 a opisuje čaj zložený z veľmi mladých maličkých vrcholkových lístkov a klíčkov zlatistej farby, zozbieraných na začiatku sezóny (koniec marca až koniec apríla). Jeho kvalita je teda vysoká, má hodnotu 1. Pripravuje sa s teplou vodou, približne 95 až 100ºC, a necháva sa v náleve 3-4 minúty. 

BIELY ČAJ

Pai Mu Tan

Biely čaj, pochádzajúci z provincie Fujian na juhovýchode Číny, je odborníkmi považovaný za najcennejší z čajov. Názov Pai Mu Tan znamená "biela pivónia". Skladá sa zo zmesi klíčkov pokrytých páperím bielo-striebristej farby, zozbieraných na jar pred pučaním a z maličkých mladých zelených lístkov z vrcholkov. Najlepšia kvalita je tá, ktorá obsahuje biele klíčky a zelené vrcholkové lístočky v celku. Úprava tohto typu čaju po zbere je skrátená na minimum. Rýchly prechod cez paru zastaví oxidáciu a nasleduje pomalé a jemné sušenie. Tento čaj obsahuje málo tanínov, má jemnú chuť s kvetnatými tónmi a vytvára svetložltý nálev. Teplota vody na jeho prípravu je 70 až 80ºC a minimálny čas ponechania v náleve je 2-3 minúty. 

Na trhu sa nachádza aj biely čaj Yin Zhen, vzácny a cenný, tvorený výlučne z krehkých klíčkov pokrytých bielym páperím. Je to čaj hodný znalcov, neodbornému jazýčku sa môže zdať takmer bez chuti.  

AROMATIZOVANÉ ČAJE

Čierny čaj s jazmínom

Čierny čaj s jazmínom je jedným z najstarších aromatizovaných čajov na svete, známy v Číne už od čias dynastie Song (960-1279 pred Kristom). Nejedná sa iba o jednoduchú zmes, ale o skutočnú pravú techniku prípravy. Už vysušený čaj sa zmieša s jazmínovými púčikmi a nechá sa s nimi na niekoľko hodín v kontakte. Tak absorbuje arómu. Proces sa opakuje niekoľkokrát a niektoré kvety sa ponechajú aj vo finálnom produkte pripravenom na použitie. Zalieva sa horúcou vodou (približne 95 až 100ºC) a necháva sa v náleve na 3-5 minút. Odporúča sa vychutnať si čaj prirodzený, bez cukru a ďalších prímesí. Tak sa dá plnohodnotne oceniť spojenie opojnej arómy kvetov jazmínu a rozhodné tóny čierneho čaju. 

Čierny čaj Earl Grey

Je pripravený zo zmesi čierneho čaju a je aromatizovaný bergamotovým éterickým olejom. Za jeho meno je zodpovedný anglický štátnik gróf (anglicky: earl) Charles Grey. Uviedol tento čierny čaj v Anglicku po tom, ako ho dostal do daru od Mandarína, ktorému zachránil život počas diplomatickej misie v Číne. Pripravuje sa s horúcou vodou, približne 95 až 100ºC, a necháva sa v náleve po dobu 3-4 minút. 

Čierny čaj Assam s koreninami

Údolie Assam je región severnej Indie, nachádzajúci sa medzi Himalájami, Mjanmarskom a Bengálskom. Angličania okolo roku 1800 uviedli pestovanie čaju do tejto zóny, kde už spontánne jeho rastliny rástli. Ide o najrozsiahlejšiu oblasť na produkciu čaju na svete. Prvý zber sa vykonáva na konci marca a posledný sa pretiahne z júla na september. Rastlina čajovníka patriaca k odrode assam je veľmi produktívna a odolná a čaje pochádzajúce z jej listov sú vysoko kvalitné. Čaj Assam s koreninami sa získava pridaním zázvorového koreňa, semien kardamovníka, klinčeka voňavého, škoricovej kôry a plodov anízu a fenikla do čierneho čaju Assam. Odporúča sa pripraviť ho zaliatím vodou teplou približne 95 až 100ºC a ponechaním v náleve po dobu 3-4 minút. Takto sa získa voňavý nápoj príjemnej chuti.

Čaj Oolong s ovocím

Pridaním bobúľ goji, kandizovanej papáje, broskyne, fíg a nechtíkových a nevädzových kvetov čiastočne fermentovaným listom čaju (Oolong) sa získava zmes intenzívnej vône. Počas každého momentu dňa čaj poteší svojou jemnou ovocnou chuťou. Odporúča sa pripraviť ho zaliatím vodou teplou približne 95 až 100ºC a ponechaním v náleve po dobu 3-4 minút. 

ČERVENÝ ČAJ (ROOIBOS)

Červený čaj nie je skutočný a pravý čaj, pretože sa získava z rastliny pochádzajúcej z južnej Afriky, Aspalatus linearis (Burm. f.) R. Dahlgren a nie z čajovníka (Camellia sinensis (L.) Kuntze). Rozsekané vetvičky a listy podstupujú 6 až 8 hodinovú fermentáciu a potom sa nechajú vyschnúť. Pripravuje sa z nich nálev červenojantárovej farby s príjemnou a ľahko sťahujúcou chuťou. Zvykne sa ponúkať ako nápoj s antioxidačnými vlastnosťami, podobnými zelenému čaju. Na rozdiel od tradičných čajov, pripravených z listov Camellie sinensis, neobsahuje kofeín a má tiež veľmi nízky obsah tanínov. Rooibos je teda osviežujúci nápoj, vhodný pre všetky vekové kategórie, aj pre deti, starších a nervóznych ľudí. Pripravuje sa zaliatím vodou teplou približne 90 až 100ºC a ponechaním v náleve po dobu 4-5 minút. 

 

L'Erbolario

La naturale bellezza 100% italiana

DANBIK s.r.o.

83151 Kadnárova 51 Bratislava

Tel. +421910193910

lerbolario@naturotheka.sk

GMO Free
Odjakživa priatelia zvierat
7 testovaných kovov

Kontrola obsahu 7 kovov* na minimalizáciu rizík vzniku alergických reakcií a tým aj ochranu pre veľmi citlivú pokožku. *Nikel, olovo, arzén, kadmium, ortuť, antimón a chróm.

Neobsahuje zložky živočíšneho pôvodu.

Neobsahuje zložky
živočíšneho pôvodu.

Balené do papiera FSC®

Balené do
papiera FSC®

Dermatologicky testované

Dermatologicky
testované